Hej kochani!
Ostatnio dużo postów ze zdjęciami,a więc dziś coś do poczytania.
Były już witaminki,owoce,zioła,a teraz czas na warzywne przekąski dla zdrowia Naszych włosów!
Wiadomo,że nic tak nie ma wpływu na Nasze włosy jak zdrowa dieta,a jej naturalne składniki ciężko zastąpić maskami czy innymi środkami kosmetycznymi.
One oczywiście poprawiają wygląd czy strukturę włosa,ale dieta jest równie ważna co pielęgnacja.
A,że lato przemija,spójrzmy co możemy jeszcze zjadać,aby włosy były naturalnie zdrowe od wewnątrz:
1) Papryka
Istna bomba z witaminami,zawiera sole mineralne oraz ogromną ilość witamin. Świeży strąk papryki jest wypełniony witaminami A,E, PP, B1, C , białkiem,cukrami i barwnikiem roślinnym.
2) Fasola
Gotowana,zawiera masę protein,potrzebnych do wzrostu włosów, oraz duże ilości żelaza.
Pewnie każdy z Was wie,że to najważniejsza grupa warzyw i witamin. Posiada zasoby żelaza i witamin A i C, a wiadomo powszechnie,że niedobór żelaza prowadzi do wypadania włosów.
4) Dynia
A dokładnie jej pestki to ogromna dawka witamin z grupy B (B1,B2,B3,B9) , mikroelementów, cynku. Mają zbawienne działanie na wypadanie włosów :)
5) Marchewka
Nasz organizm potrzebuje pomarańczowych warzyw i owoców do produkcji witaminy A-niezbędna ona jest do produkcji sebum. Nadmiar niestety powoduje wysuszenie skóry i łupież.
Dodatkowo różne warzywka zawierają dużo innych ważnych witamin i składników budulca włosa.
Kawas foliowy znajdziecie w: burakach,kapuście ,szparagach.
Magnez: koper,pietruszka, rzeżucha.
Krzem: skrzyp polny,pokrzywa,buraki.
Biotyna: kalafior,soczewica,soja.
4) Dynia
A dokładnie jej pestki to ogromna dawka witamin z grupy B (B1,B2,B3,B9) , mikroelementów, cynku. Mają zbawienne działanie na wypadanie włosów :)
5) Marchewka
Nasz organizm potrzebuje pomarańczowych warzyw i owoców do produkcji witaminy A-niezbędna ona jest do produkcji sebum. Nadmiar niestety powoduje wysuszenie skóry i łupież.
Dodatkowo różne warzywka zawierają dużo innych ważnych witamin i składników budulca włosa.
Kawas foliowy znajdziecie w: burakach,kapuście ,szparagach.
Magnez: koper,pietruszka, rzeżucha.
Krzem: skrzyp polny,pokrzywa,buraki.
Biotyna: kalafior,soczewica,soja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz